Heenvliet

Uit Heenvliet zijn 3 joodse inwoners weggevoerd.

      

Rachel Marianne Goudsmit     Geboren 4 april 1881 te Rotterdam, Overleden 25 januari 1943 in Auschwitz

Rachel Marianne Goudsmit wordt vermeld op een lijst van gedeporteerde patiënten uit Joodse psychiatrische inrichting Apeldoornsche Bosch.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog werden er steeds meer patiënten opgenomen in ‘Het Apeldoornsche Bosch’. Dit had alles te maken met het feit dat de bezetter het Joodse patiënten verbood om in niet-Joodse instellingen te verblijven. Lang dacht men dat de bezetter de patiënten in Apeldoorn ongemoeid zou laten en dus niet zou deporteren naar Westerbork. De hoop bleek echter tevergeefs. In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 januari 1943 werd de psychiatrische inrichting door de SS en de Ordnungspolizei omsingeld. Leden van de Ordedienst van Kamp Westerbork trokken de patiënten naar buiten en smeten hen hardhandig in de goederenwagons die klaar stonden op station Apeldoorn. Na vertrek reed de trein direct door naar Auschwitz.

Op zondag 24 januari 1943 kwam de trein aan. Enkele patiënten waren onderweg al overleden. Sommige van de levenden renden in paniek weg van het perron, maar werden neergeschoten. De overgeblevenen werden door een Joodse werkploeg in vrachtwagens geladen en direct naar een van de grote langgerekte kuilen gereden. Hierin werden de lichamen van vergasten verbrand. De pas aangekomenen werden levend in het vuur gesmeten.

 

Salomon van Blankenstein     Geboren 12 februari 1886 te IJsselmonde, Overleden 5 november 1942 te Auschwitz

Beroep, veehandelaar, getrouwd met Elizabeth den Hartog.

Elizabeth van Blankenstein den Hartog

Geboren 22 april 1887 te Hendrik-Ido-Ambacht, Overleden 5 november 1942 in Auschwitz.

De familie van Blankenstein verhuisde in 1913 naar Heenvliet. Zij gingen wonen op de Wieldijk nr 118. Deze woning is gesloopt.

Hun stolpersteine liggen voor de deur bij nummer 1-2 in de van Blankensteinstraat. Dit is een zijstraat van de Kerkweg. Hier heeft een Synagoge gestaan die gebouwd is in 1807. De joodse gemeente van Heenvliet is in 1947 officieel bij die van Rotterdam gevoegd. De synagoge en de aangebouwde onderwijzerswoning zijn in 1948 verkocht en gesloopt na de watersnoodramp in 1953.

Tussen de fundamenten van de huidige huis met nr 2, bevinden zich nog de resten van de mikwe.

          

Bron: Dhr. K. van de Leek

Mikwe betekent letterlijk 'levendig water' en is een belangrijk reinigingsritueel in het jodendom. Het doel is hierbij niet de hygiëne, maar de spirituele reinheid. Ook wordt er het speciaal voor dit ritueel gebouwde bad mee aangeduid. dit bad moet voldoen aan een aantal bijbelse en rabbijnse voorschriften. Genoemd binnen de 613 mitswot, de bijbelse ge- en verboden die de leidraad vormen van het joodse leven. De mikwe is de drempel tussen het heilige en onheilige.

Onderdompeling in een mikwe betekent een status verandering, een verheffing van de status. Bestek dat ondergedompeld wordt kan gebruikt worden voor de heilige handeling van het eten. Een Joodse vrouw kan na onderdompeling intiem worden met haar man. Mannen en vrouwen kunnen het huis van God (de Tempel) binnengaan. Ook in geval van bekering wordt de overgang van niet- jood naar jood gemarkeerd door onderdompeling in het rituele bad.

De mikwe wordt tijdens de dodenherdenking op 4 mei door de huidige bewoner opengesteld.

Bron: Dhr. K. van de Leek

Tevens zijn er tijdens het graven voor een aanbouw delen van een mondharmonica en scherven gevonden.

Bron: Dhr. K. van de Leek

  
TOP