Rockanje

Graven

Monumenten

 

Graven

In Rockanje bevind zich één begraafplaats waar zowel militaire als burger slachtoffers liggen begraven.

Begraafplaats Maria Rust aan de Zeeweg.

 

 

Geallieerd: T.R. Clegg, G.T. Reyburn, R.M. McIntosh, P.H. Edmonds, T.F.S. Clark, A. Wood, S.M. Kolemdorski, H. Badland, E.W.C. Harris en 5 onbekenden.

     

In twee rijen staan er dertien grafstenen en liggen er veertien geallieerden begraven.

Two Airmen of the 1939-1945 war

 

T.R. Clegg

 

A victim of the 1939-1945 war

   

 G.T. Reyburn

 

 A soldier of the 1939-1945 war

 

 R.M. McIntosh

         

 P.H. Edmonds

     

 T.F.S Clark

         

 A.Wood

 

 A soldier of the 1939-1945 war

 

 S.M. Kolendorski

         

 H. Badland

     

 E.W.C. Harris

  Lege plek   

 

Burger: Pieter Laaij, Willem Manintveld, Jan Dijkman, Cornelis Vijfvinkel, Maaike van Rietschoten, Maria Juliana Stolk. 

 Piet Laaij

 

 Willem Manintveld

 

 Jan Dijkman

 

 Cornelis Vijfvinkel

 

 Maaike van Rietschoten

 

 Maria Juliana Stolk

 

Maaike en Maria zijn beide slachtoffer van het vergissingsbombardement op Brielle.

Zie: https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/brielle#bombardement

 
TOP

Monumenten

In Rockanje bevinden zich diverse monumenten die ons doen herinneren aan de tweede wereldoorlog.

Op de Begraafplaats Maria Rust bevind zich het monument voor de 5 bewoners die door de bezetter zijn gefusilleerd in december 1944.

     

Op 6 december 1944 werden Willem de Waal, C. Langedoen en Joh. Groeneveld en op 21 december 1944 werden J. Hoogvliet en H. Hoogvliet omgebracht door de bezetter. De eerste drie slachtoffers gefusilleerd als gevolg van verraad van een Nederlandse SS’er. Zij werden met drie mannen uit Zwartewaal gefusilleerd en zijn daar begraven. Vader en zoon Hoogvliet werden voor hun huis aan de Blindeweg gefusileerd wegens het verbergen van een Engelse vlieger Daarna werd hun huis in brand gestoken.

Willem de Waal, Cornelis Langedoen, Johannes Groeneveld, Jan en Hugo Hoogvliet worden genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945, welke in de entree van de tweede kamer der Staten Generaal ligt.

          

          

Het monument aan de Blindeweg voor Jan en Hugo Hoogvliet. 

Het verzet te Rockanje had staartschutter Alan Sinden van het 78ste Squadron RAF Bomber Command bij de familie Hoogvliet ondergebracht. Bij een huiszoeking door de plaatselijke bezetter werd de Engelse piloot gevonden. Onder het toeziend oog van tien notabelen uit Rockanje werden vader en zoon terechtgesteld. Hun werd verteld dat hetzelfde met anderen zou gebeuren die hulp verleenden aan de vijand. Tezamen met vader en zoon werd ook dochter Jaapje Hoogvliet gevangen genomen. Zij werd echter door de plaatselijke commandant vrijgelaten. Waarschijnlijk omdat zij vrouw was en tevens ernstig ziek. De slachtoffers mochten niet op de begraafplaats worden bijgezet van de Duitsers. Op initiatief van het verzet werden ze naast de begraafplaats begraven.

Het monument Duinen Tweede Slag voor zes omgebrachte eiland bewoners.

     

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zes burgers uit Rockanje en Zwartewaal die hier werden gefusilleerd door verraad van een Nederlandse SS’er. Op  6 december werden in de duinen W. de Waal, C. Langedoen en Joh. Groeneveld, J. van der Zee, W. van der Zee en H. van der Zee omgebracht.

Vader en zoons van der Zee liggen begraven in Zwartewaal, zie: https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/zwartewaal#graven 

 
TOP