zwartewaal

Graven

Monumenten 

Omgekomen inwoners 

Graven

In Zwartewaal bevind zich één begraafplaats waar zowel militaire als burger slachtoffers liggen begraven.

De Algemene begraafplaats aan de wouddijk.

 

 

Op deze begraafplaats bevinden zich de graven van:

Geallieerd: L.S.G. Wheeler, P.Lowman, S.H.J. Grommbridge, H. Browes, H.M. Monk, I.C.B. Worthingtom-Wilmer

Burger: J. van der Zee, W. van der Zee, H. van der zee, D. Hobbel, P. de Raadt.

      De zes geallieerde graven.

L.S.G. Wheeler

 

P. Lowman

     

S.H.J. Groombridge

 

H. Browes

     

H.M. Monk

 

I.C.B. Worthington-Wilmer

     

 De graven van van der Zee en Hobbel.

Jan van der Zee

Geboren

Beroep

Groep

Gefusilleerd

 

27-01-1889

 

Verzet

06-12-1944

Duinen Rockanje

Bron: historische werkgroep zwartewaal

Willem van der Zee

Geboren

Beroep

Groep

Gefusilleerd

 

26-10-1916

 

Verzet

06-12-1944

Duinen Rockanje

Bron: historische werkgroep zwartewaal

Hendrik van der Zee

Geboren

Beroep

Groep

Gefusilleerd

  

23-01-1925

 

Verzet

06-12-1944

Duinen Rockanje

Bron: historische vereniging zwartewaal 

Dirk Hobbel

Geboren

Beroep

Groep

Omgekomen

 

26-02-1922

Marechaussee

Binnenlandse Strijdkrachten

08-05-1943

Ridderkerk

Bron: historische werkgroep zwartewaal

Dirk Hobbel, van beroep marechaussee, is geboren in Zwartewaal op 26 juni 1922. Hij duikt gedurende de oorlog onder in Ridderkerk en sluit zich aan bij de BS (Binnenlandse Strijdkrachten). Deze is opgericht op 5 september 1944 om de weinig samenwerkende verzetsgroepen te bundelen en staat onder leiding van prins Bernhard.

In de vooravond van 8 mei begeeft een ploeg van de BS zich op verzoek van de burgemeester naar Bolnes om daar “moffenmeiden” op te halen. Het oppikken van de arrestanten trekt bekijks. Eén van de BS’ers probeert met een waarschuwingsschot het publiek op afstand te houden. Helaas haalt hij de trekker te vroeg over en schiet BS’er Wim de Groot in zijn dijbeen. De arrestatiewagen onderweg naar Ridderkerk, maakt een stop bij de dokter op de Donckselaan. Een politieagent stopt een personenwagen van de Wehrmacht die bij een villa vandaan komt waar meerdere Duitsers zitten. In de auto zit de Duitse officier Hans Günther met naast hem zijn Nederlandse vriendin. Zij wordt aangehouden waarbij een worsteling tussen de agent en de vrouw ontstaat. Günther trekt zijn wapen, maar wordt door BS’er Aart Hooijmeijer onder schot gehouden en gedwongen uit te stappen met zijn handen omhoog. Tijdens het uitstappen drukt Günther verscheidene malen op de claxon. Uit de villa kwamen Duitsers aanstormen. De Oberwachtmeister gooide een granaat naar de arrestanten auto. Er ontstond en vuurgevecht tussen de BS’ers en de Duitsers. Tijdens het steeds feller wordende gevecht zochten de BS’ers dekking in dokterswoning. Twee voorbijgangers werden dodelijk getroffen De Duitsers gooide een granaat in het huis. De BS’ers die konden ontsnappen werden bijna direct gepakt. Ze werden met de handen omhoog tegen de garage gezet en onder luid geschreeuw en gesnauw van de onder invloed van alcohol verkerende Duitsers gefouilleerd. Op bevel van Günther werden zij één voor één op circa drie meter afstand neergeschoten. Twee man overleefden de executie. Dirk Hobbel, die door vallend puin in het doktershuis gewond raakte, werd door een Duitse soldaat als antwoord op zijn kreunen doodgeschoten.

Op 10 mei rond het middaguur kwamen twee BS’ers uit Ridderkerk op de commandopost in het gemeentehuis met de mededeling dat Dirk zonder vorm van proces door de Duitsers was doodgeschoten. In mei 1947 werd aan de Donckselaan 4 een monument onthult met een plakkaat waarop de namen van de slachtoffers van deze gruwelijke gebeurtenis worden vernoemd. Dirk Hobbel heeft postuum het verzetsherdenkingskruis ontvangen.

Lees het uitgebreide verhaal over deze gebeurtenis op pagina 20 / 22 van de nieuwsbrief van Stichting Streekarchief Eiland IJsselmond via onderstaande link.

https://streekarchiefijsselmonde.nl/wp-content/uploads/2021/12/NB2019-2.pdf

 

Pieter de Raadt

Geboren

Beroep

Omgekomen

 

 

 02-06-1920

Distributie ambtenaar

04-03-1943

Brielle

 

Bron: historische werkgroep zwartewaal

Pieter de Raadt is slachtoffer van het vergissingsbombardement op Brielle.

Zie: https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/brielle#bombardement 

 
TOP

Monumenten

In Zwartewaal bevinden zich twee monumenten die ons doen herinneren aan de tweede wereldoorlog.

Het Oorlogsmonument op de kruising van de Havenkade, Noordeinde en Elfwekenlaan.

Het Verwoeste Huis aan de Meeldijk.

      

 
TOP

 

Omgekomen inwoners

Jacob Geilvoet

          

Bron: oorlogsgravenstichting.nl

Jacob Geilvoet, geboren 29 oktober 1914,  is stoker aan boord van de stoomsleepboot Noordzee 2, een sleepboot van de firma L. Smit & Co uit Rotterdam. Deze is door de marine op 24 augustus 1939 gevorderd en ingezet als Bewakingsvaartuig 34. Tijdens een patrouille op 14 mei 1940 op de Westerschelde wordt een reddingsvlot opgepikt van een Noors schip ter hoogte Zoutelande bij de grensboei Deurlo-Oostgat. Tijdens het wachten om dit vlot af te geven verdaagt de BV 34 op een Duitse magnetische mijn. Een Britse torpedoboot pikt twee opvarende op. De BV 34 ligt deels ingegraven in het zand op een diepte van 9 meter en heeft officieel de status van oorlogsgraf. Zestien opvarende komen om, waaronder oud inwoner Korstiaan van der Pijl (Zwartewaal).

Jacob Geilvoet wordt genoemd in de digitale erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Marinus Teun Weijman

          

Bron: s-boot.net

Marinus Teun Weijman, geboren 11 juli 1920, is machinist op de sleepboot Roode Zee van de firma L. Smit & Co uit Rotterdam. Begin mei 1940 ligt de sleepboot op station op de Bermuda-eilanden. Daar verricht zij sleep en bergingswerk in het Caribisch gebied en langs de oostkust van Amerika. Omdat met name de bemanning actief wil deelnemen aan de bevrijding van Europa en Nederland verdaagt zij in 1943 in de Middellandse Zee. In november dat jaar sleept ze de Cape Mohican van Malta naar Falmouth. Op 21 april 1944 krijgt ze de opdracht om vanuit Dungeness een aantal caissons naar Portsmouth te brengen in voorbereiding op de geallieerde invasie van Normandië. In de nacht van 23 op 24 april zijn vanuit Cherbourg zes Duitse Schnellboten opzoek naar geallieerde schepen. Om 4:45 wordt de Roode Zee getroffen door een torpedo afgeschoten door de Schnellboot S 100. De sleepboot zinkt direct en alle 15 bemanningsleden komen om, waaronder oud inwoner Jochgem Rietdijk (Rozenburg).

Marinus Teun Weijman wordt genoemd in de digitale erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 
TOP