OOSTVOORNE

Stolpersteine / Struikelstenen

Graven

Monumenten

Omgekomen inwoner

Stolpersteine / Struikelstenen

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen zijn van beton met op de kop een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De Stolpersteine herinneren ons aan de Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten, die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De gedenktekens worden in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen geplaatst. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Uit Oostvoorne zijn 6 Joden weggevoerd.

Het gezin van Dijk woonde aan de Brielse weg 1.

     

Bron: Mevr. R. de Leeuw van Weenen

Familie foto.

Van links naar rechts: dochter Louise en zoon Andries, Staand dienstmeisje Neeltje, zittend Saartje van Dijk - Levie, Herri van Dijk, Pinas Levie, Rosalina Levie - van Thijn, Elisabeth Levie, op schoot Rebekka Levie en geheel rechts Nico Gazan uit Brussel.

Herri Salomon van Dijk

Geboren: 24 december 1879 te Zuidland,     Vermoord: 19 oktober 1942, Auschwitz,    Beroep: veehandelaar.

Saartje van Dijk - Levie    

Geboren: 11 november 1876 te Zuidland,     Vermoord: 19 oktober 1942, Auschwitz.

Zei hadden een zoon, Andries Levie, geboren 14 februari 1906, getrouwd in 1933 met Simone Selma de Beer, vermoord 30 juni 1944, midden-Europa. Zij hadden samen een dochter, Sara Ina (geboren 02-11-1934 / vermoord 11-02-1944, Auschwitz).

En een dochter, Bethje Louise Hester, geboren 20 september 1909, getrouwd met Paul Isaac Hertog en woonachtig te Groningen, vermoord 30 juni 1944, Auschwitz.

 

Het gezin Wessels woonde aan de Stationsweg 14.

               

Bron: Mevr. R. de Leeuw van Weenen

Portret foto van Izaak Wessels, Antje Wessels van Dijk, Nathan Wessels en Benjamin Wessels.

Izaak Wessels    

Geboren: 29 september 1886 te Zuidland,     Vermoord: 27 augustus 1943,Auschwitz,     Beroep: koopman bij een openbare winkel. 

Antje Wessels van Dijk    

Geboren: 25 oktober 1887 te Geffen,     Vermoord 27 augustus 1943, Auschwitz.

Nathan Wessels    

Geboren: 19 april 1922 te Oostvoorne,     Vermoord 30 september 1942, Auschwitz.

Benjamin Wessels    

Geboren: 28 september 1926 te Oostvoorne,     Vermoord 22 maart 1945, Bergen Belsen.

  
TOP

Graven

In Oostvoorne bevind zich één begraafplaats waar zowel militaire als burger slachtoffers liggen begraven.

De Gemeentelijke Begraafplaats aan de Voorweg.

Op deze begraafplaats bevinden zich de graven van:

Geallieerd: G.E. Maydon, H.R. Sunderland, R.H. Tyler, K.A. Higgs, D.R. Bell, H.E. Maguire, vier onbekende.

 De tien geallieerde graven.

G.E. Maydon

 

H.R. Sunderland

 

R.H. Tyler

   

A victim of the 1939-1945 war

 

A sailor of the 1939-1945 war

 

An airman of the 1939-1945 war

   

A sailor of the 1939-1945 war

 

K.A. Higgs

   
     

D.R. Bell

 

H.E. Maguire

   
     

Burger: Jacomijntje van der Knoop Gorzeman, Gerrie de Vries, Leendert van der Meer.

Jacomijntje van der Knoop Gorzeman

Bron: myheritage.nl

Jacomijntje Gorzeman wordt geboren op 23 november 1904 te Oostvoorne en woont samen met haar vader Hendrik Gorzeman, moeder Plona Lammers en haar broers Jan Leendert en Leendert aan de Noordweg 12 in Oostvoorne.
Op 12 mei 1932 trouwt ze met Klaas van der Knoop. Ze verhuizen naar Amsterdam en wonen op het adres Haarlemmermeerstraat 89 hs. Daar worden hun twee kinderen, Plona en Leendert geboren. Haar man Klaas vertrekt eind 1937 naar Nederlands Indonesië. Jacomijntje volgt eind mei 1938 naar Batavia. Tijdens de oorlog beland zij in het burgeropvangkamp Tjihappit, het interneringskamp Adek en het vrouwenkamp Kramat.

 MS Boissevain

Bron: passagierslijsten1945-1964.nl

Op 19 januari 1946 repatrieert zij vanuit Tandjong Priok op het MS Boissevain terug naar Nederland. Door de gevolgen van uitputting overlijdt zij op 10 februari tijdens deze reis op de Middellandse zee. Het schip meert op 16 februari aan in Amsterdam.

Gerrie de Vries 

     

Bron: Dhr W. de Vries

Gezinsfoto van de familie de Vries. De broers, Willem (links) en Gerrie (rechts).

Op 25 mei stonden Gerrie en zijn broer Willem na een ritje op de kar van de melkboer aan de overkant van hun huis klaar om over te steken. Willem was al overgestoken en stond te wachten op Gerrie. Toen die wilde oversteken passeerde er net een colonne van het Canadese leger en werd Gerrie met fatale afloop geschept door een wagen. Gerrie is op de begraafplaats aan de Voorweg met militaire eer begraven. Op het graf stond een betonnen steen die later door de familie is vervangen door de huidige steen. De Canadese chauffeur heeft na de oorlog nog jaren contact gehad met de familie van Gerrie de Vries.

 
TOP

Monumenten

Op de begraafplaaats aan de Voorweg staat het monument / graf voor Leendert van der Meer.

     

Evangelist Leendert van de Meer is geboren op 16 februari 1890 te Dordrecht en getrouwd met Apollonia Kroes. Met hun drie kinderen woonde ze in Oostvoorne. Hij was Nederlands Hervormd, lid van het verzet en behoorde bij het LO-Oostvoorne. (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers). Van der Meer bood onder andere onderdak aan spoorweg en tram stakers, verspreidde berichten en illegale bladen. Hij verborg radio’s en was dus in het bezit van meerdere radiotoestellen. Door het uitnodigen van vrienden en kennissen om 's avonds om acht uur naar de BBC te komen luisteren is hij waarschijnlijk verdacht geworden. Men vermoed dat hij door een anonieme brief is verraden. Bij een huiszoeking op 9 oktober 1944 werden hij en drie andere mannen gearresteerd toen ze laan het uisteren waren naar Radio Oranje. Tijdens het verhoor in het bunkercomplex De Heesterhof heeft Leendert altijd gezwegen. Hij is twee dagen later op de 11de in de duinen gefusilleerd. Zijn vrouw en kinderen kregen geen gelegenheid om afscheid te nemen. Hij werd in een verre uithoek van de begraafplaats begraven en de bezetter stak het evangelisatiegebouw bij zijn woning in brand. Op 28 juni 1945 werd hij op de huidige plek herbegraven. De gedenkmuur is een geschenk van de plaatselijke bevolking als blijk van dank voor zijn verzetswerk. De tekst op plaquette van het monument luidt: Door zijn zwijgen heeft hij anderen het leven gered.

  
TOP 

Omgekomen inwoner

Jacob van der Houwen

     

Bron: oorlogsgravenstichting.nl / koopvaardijpersoneel40-45.nl

Jacob van der Houwen was eerste stuurman aan boord van het ss Stad Amsterdam. De reis gaat vanaf Engeland via Key West (Amerika) door het Caribisch gebied naar Guyana met goederen en post. Als er machine problemen zijn moet de Stad Amsterdam het konvooi verlaten. Na reparatie vervolgt zij haar weg. Op 25 augustus wordt er een lichte slagzij opgemerkt. Bij controle blijkt het schip geraakt te zijn door een torpedo welke niet is afgegaan. Een groot gedeelte van de bemanning verlaat het schip. Na een noodreperatie komen zij weer terug aan boord. Op dat moment (22:03) wordt de Stad Amsterdam getroffen door een torpedo afgeschoten door de U-164 en zinkt vrijwel direct. Hierbij komen 3 van de 38 bemanningsleden om. 

     

Bron: erelijst der gevallenen 1940-1945

Jacob van der Houwen wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945, welke in de entree van de tweede kamer der Staten Generaal ligt.

Tevens wordt hij  herdacht op het monument bij de voormalige Zeevaartschool te Delfzijl. Dit monument is een bronzen beeld van een golf waaruit een naakte vrouwenfiguur oprijst, die haar armen ten hemel heft en is opgericht ter nagedachtenis aan 49 leerlingen en oud-leerlingen van de Noorderkweekschool voor de zeevaart ‘Abel Tasman’, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het beeld en plaquette waarop de namen staan vermeld werden op 15 november 1956 onthuld.

  
TOP