Rockanje

Graven

Monumenten

Omgekomen inwoner

Graven

In Rockanje bevind zich één begraafplaats waar zowel militaire als burger slachtoffers liggen begraven.

Begraafplaats Maria Rust aan de Zeeweg.

 

 

Geallieerd: T.R. Clegg, G.T. Reyburn, R.M. McIntosh, P.H. Edmonds, T.F.S. Clark, A. Wood, S.M. Kolemdorski, H. Badland, E.W.C. Harris en 5 onbekenden.

     

In twee rijen staan er dertien grafstenen en liggen er veertien geallieerden begraven.

Two Airmen of the 1939-1945 war

 

T.R. Clegg

 

A victim of the 1939-1945 war

   

 G.T. Reyburn

 

 A soldier of the 1939-1945 war

 

 R.M. McIntosh

         

 P.H. Edmonds

     

 T.F.S Clark

         

 A.Wood

 

 A soldier of the 1939-1945 war

 

 S.M. Kolendorski

         

 H. Badland

     

 E.W.C. Harris

  Lege plek   

 

Burger: Pieter Laaij, Willem Manintveld, Jan Dijkman, Cornelis Vijfvinkel, Maaike van Rietschoten, Maria Juliana Stolk. 

Jan Dijkman

Jan Dijkman is ongehuwd en voor de arbeidseinsatz naar Duitsland gestuurd. Op 3 januari 1945 overlijd hij te Eilburg aan de longziekte TBC. Hij wordt begraven op de begraafplaats aldaar door de aanwezige Nederlanders Piet van Eeuwijk en Maurits de Jong. De herbegravenis vind op 25 mei 1949 plaats op de begraafplaats Maria Rust.

Zie: https://www.mariarust.nl/alfabet-menu/d/index.html?nieuws_id=2413

Maaike van Rietschoten

     

Bron: Mariarust.nl

Dochter van Pieter van Rietschoten en Magdalena Suzanna Groeneveld. Geboren op 18 juli 1928 en woont op de middeldijk 20 te Rockanje. De datum op de grafsteen in onjuist. Ze komt op 14 jarige leeftijd samen met dorpsgenoot Maria Juliana Stolk om bij het vergissingsbombardement op Brielle. 

Zie: https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/brielle#bombardement

Maria Juliana Stolk

     

Bron: oudheidskamer oostvoorne

Dochter van Willem Stolk en Sara Pieternella Langendoen. Geboren op 16 juli 1928 en woont op de Lodderlandsedijk 48 te Rockanje. Ze komt op 14 jarige leeftijd samen met dorpsgenoot Maaaike van Rietschoten om bij het vergissingsbombardement op Brielle. 

Zie: https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/brielle#bombardement

 Piet Laaij

 

 Willem Manintveld

 

 

 

 Cornelis Vijfvinkel

   

 

 
TOP

Monumenten

In Rockanje bevinden zich diverse monumenten die ons doen herinneren aan de tweede wereldoorlog.

Op de Begraafplaats Maria Rust bevind zich het monument voor de 5 bewoners die door de bezetter zijn gefusilleerd in december 1944.

     

Op 6 december 1944 werden Willem de Waal, C. Langedoen en Joh. Groeneveld en op 21 december 1944 werden J. Hoogvliet en H. Hoogvliet omgebracht door de bezetter. De eerste drie slachtoffers gefusilleerd als gevolg van verraad van een Nederlandse SS’er. Zij werden met drie mannen uit Zwartewaal gefusilleerd en zijn daar begraven. Vader en zoon Hoogvliet werden voor hun huis aan de Blindeweg gefusileerd wegens het verbergen van een Engelse vlieger Daarna werd hun huis in brand gestoken.

          

     

Bron: erelijst der gevallenen 1940-1945

Willem de Waal, Cornelis Langedoen, Johannes Groeneveld, Jan en Hugo Hoogvliet worden genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945, welke in de entree van de tweede kamer der Staten Generaal ligt.

Het monument aan de Blindeweg voor Jan en Hugo Hoogvliet. 

Het verzet te Rockanje had staartschutter Alan Sinden van het 78ste Squadron RAF Bomber Command bij de familie Hoogvliet ondergebracht. Bij een huiszoeking door de plaatselijke bezetter werd de Engelse piloot gevonden. Onder het toeziend oog van tien notabelen uit Rockanje werden vader en zoon terechtgesteld. Hun werd verteld dat hetzelfde met anderen zou gebeuren die hulp verleenden aan de vijand. Tezamen met vader en zoon werd ook dochter Jaapje Hoogvliet gevangen genomen. Zij werd echter door de plaatselijke commandant vrijgelaten. Waarschijnlijk omdat zij vrouw was en tevens ernstig ziek. De slachtoffers mochten niet op de begraafplaats worden bijgezet van de Duitsers. Op initiatief van het verzet werden ze naast de begraafplaats begraven.

Het monument Duinen Tweede Slag voor zes omgebrachte eiland bewoners.

     

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zes burgers uit Rockanje en Zwartewaal die hier werden gefusilleerd door verraad van een Nederlandse SS’er. Op  6 december werden in de duinen W. de Waal, C. Langedoen en Joh. Groeneveld, J. van der Zee, W. van der Zee en H. van der Zee omgebracht.

Vader en zoons van der Zee liggen begraven in Zwartewaal.

Zie: https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/zwartewaal#graven 

 
TOP

Omgekomen inwoner 

Floris van Eijk

          

Bron: mariarust.nl / stadsarchief rotterdam / erelijst der gevallenen 1940-1945

Floris van Eijk wordt op 11 februari 1921 geboren en woont in de Vlielander Heinlaan 10 te Rockanje. Hij werkt als winkelknecht bij de Coop. Als hij wordt opgeroepen voor de arbeitseinsatz duikt hij onder. Na dreiging door de bezetter om zijn vader op te pakken geeft hij zichzelf aan en in januari gaat hij samen met zijn vader naar het politiebureau in Rotterdam. Alhoewel men daar van niets wist heeft hij de pech dat hij daar door een duits gezinde Rockanjenaar en Briellenaar die met opgepakte jongeren binnenkomen herkent wordt. Alsnog vastgezet wordt hij na 10 dagen cel naar het net in gebruik genomen kamp Vught gebracht. Hij heeft al lange tijd last van angina en door de slechte omstandigheden overlijd hij op 15 februari 1943 aan hartproblemen, zwakke bloedsomloop en een longinfectie. Hij wordt gecremeerd en begraven bij kamp Vught.

Floris van Eijk wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945, welke in de entree van de tweede kamer der Staten Generaal ligt.

 

TOP